Єдина Країна! Единая Страна!
П`ятниця, 17.05.2024, 13:36
Вітаю Вас Гість | RSS

ЗЗСО "Бубнівський ліцей"

Вітаємо Вас на офіційному сайті Бубнівського ліцею Локачинської селищної ради
с
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть даний сайт
Всього відповідей: 34
Ви авторизувались на сайті як?
Всього відповідей: 34
Сьогодні...
Погода
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Зареєстровано на сайті:
Всього: 66 
Нових за місяць:0 
Нових за тиждень:0 
Нових вчора:0 
Нових сьогодні:0
Лічильник матеріал
Коментарі: 8
Фотографії: 111
Новини: 301
Завантаження: 84
Гостьова книга: 8

Головна » 2015 » Лютий » 8 » 04.02.2015р. Виховний захід " Коса- дівоча краса"
07:00
04.02.2015р. Виховний захід " Коса- дівоча краса"

 

Фотозвіт

Тривалий час учні 10 класу  поряд з класним керівником Коднею Галиною Василівною досліджували та збирали перли народних звичаїв,обрядів та традицій,пов’язаних з дівочою косою. А четвертого лютого представили їх у призабутому сьогодні святі «Коса - дівоча краса»

Ведучі свята Колядюк Олександр та Станіслав Мелечко знайомили присутніх з усіма тонкощами плекання коси, прагнули за торкнути побут,зазирнути в минувшину,розшифрувати вірування наших предків. Мої однокласники розповідали легенди,читали поезію,знайомили з обрядовими приказками та примовками. Коси були оспівані нашим народом у піснях. Деякі з них прозвучали на нашому святі: «Розпустили кучері дівчата», «Горіла сосна», «Чом я не хазяйка», «Мамина коса».

Старшокласники разом з педагогом-організатором Забуйською О.В оформили фотостенд «Коси здавна були окрасою гордовитої українки». З цікавістю розглядаючи фото своїх родичів та односельчан,діти спостерігали, що зі зміною епох змінювався і характер зачісок.

Присутні на святі наші бабусі та жінки старшого віку ділилися спогадами про моменти зі свого життя, пов’язані з косами. Згадуючи дитинство Олена Поліщук говорила про бідність,у якій доводилося колись жити,а голову мили додаючи попіл замість шампуню. Також вона стверджує,що у Бубнові виплітали косу традиційно у три поплітки,часто викладаючи її на голові у формі віночка.

Олена Сергіївна Мелечко пригадала як колись побили кучері без фенів і бігудів,використовуючи для цього шнурочки,тканину та дротики. Від Наталі Калістратівни Баран довідуємося,що мода на розпущені коси прийшла до нас «за Польщі», від польських панянок. Але тоді розпускали коси лише дорослі дівки,а підлітки та дорослі жінки завжди ходили з заплетиним,зібраним волоссям.

Далі розпочиналася конкурсна програма.

У першому конкурсі «Найдовша коса» перемогу здобула п’ятикласниця Олеся Снітко. У знанні трав,які колись використовувалися для миття і догляду волосся найерудованішою виявалася учениця 6 класу - Приймачук Діана. Найкращим знавцем прислів’їв стала Іванна Головчун - учениця 8 класу. Справжніми майстрами виявилися учасниці найскладнішого конкурсу «Юний перукар » - Ольга Колядюк , Алла Масюк , Олена Мелечко , Катерина Гузар . Зачіски з елементами коси , створені їх руками , були настільки довершеними,що їх з радістю на себе приміряла б будь - яка українка , - тому кожна з них отримала віж журі максимальну кількість балів. Не нудьгували і хлопці. Для них був приготовлений конкурс. Заплітання коси зі стрічок. Дехто швидко зметикував у чому суть,а комусь довелося добряче попотіти,щоб виконати таке,здавалося легке, для нас дівчат завдання. Переможці конкурсів були нагородженні скромними призами. У наш час,мода на косу повернулася,і це тішить. Та нам би хотілося,щоб разом з нею повернулася ота первісна суть - традиція народної етики, що символізувала глибокий дух жіночої чистоти.

І що не кажіть,а все ж таки гарні були у нас звичаї! Так нехай же вони відроджуються в селі і в місті,і в наших душах!

Переглядів: 677 | Додав: uhnmira | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Пошук
Годинник
Форма входу
П`ятниця
17.05.2024, 13:36


ПІБ: Гість
Категорія: Гості
IP адреса: 18.222.184.0
Стать:
На сайті: днів
Ти користувач №
Нових повідомлень:
Браузер: ,
Календар
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

Бубнівський ліцей © 2024